Comunicare terapeutica

tehnici si modele ale schimbarii

Pacientii vin in cabinetele noastre cu o mare varietate de probleme si plangeri. Ar trebui sa posedam abilitati, atat conceptuale, cat si tehnice, pentru a sti sa traversam cu succes terenul clinic al anxietatii, singuratatii, depresiei, conflictelor interpersonale, tulburarilor alimentare, consumului de substante, problemelor dintre parinti si copii, disputelor maritale, disfunctiilor sexuale etc. Desi fiecare caz este unic, iar terapia se deruleaza si se muleaza pe nevoile specifice ale fiecarui pacient in parte, unele elemente care tin de o buna comunicare terapeutica devin esentiale in scopul accelerarii schimbarii pacientului.

Se spune ca psihoterapia este atat o stiinta, cat si o arta! A intelege contributia celor doua dimensiuni si a dobandi un echilibru adecvat al acestora de-a lungul derularii psihoterapiei, devine esential in accelerarea schimbarii pacientului.

In cartea de fata, se pledeaza in favoarea stabilirii si mentinerii unei comunicari terapeutice bazate pe existenta a patru factori E: unul care tine de estetica (este terapia atractiva si interesanta, atat pentru pacient, cat si pentru terapeutul sau); altul care tine de etica (degaja respect reciproc, incurajeaza autonomia pacientului); altul care tine de eficienta (este terapia folositoare si functioneaza in rezolvarea cazului); si nu in ultimul rand, altul care tine de empatie (dovedeste practicianul bune abilitati empatice).

De-a lungul activitatii mele terapeutice, am fost permanent interesata de capacitatea si de conduita empatica a practicianului, considerate drept factori predictivi importanti ai succesului in psihoterapie.

Lansare de carte. Comunicare terapeutica tehnici si modele ale schimbarii. Odette Dimitriu Editura Herald Bucuresti 2014.

Titlul cartii: Comunicare terapeutica - tehnici si modele ale schimbarii
Cod bare EAN 13: 5948417220336 Carte de psihoterapie. Comunicare terapeutica. O. Dimitriu
Autor: Odette Dimitriu
Editura Herald
Bucuresti, 2014
ISBN: 978-973-111-503-0

 

Carte de psihoterapie. Comunicare terapeutica. O. Dimitriu Cărti de psihologie si psihoterapie (recomandări)
Comunicare terapeutică tehnici si modele ale schimbării - editura Herald 2014
Empatia in psihoterapie - editura Victor 2004
Tehnici Psihoterapeutice - editura Victor 2004