Adancirea transei hipnotice.

Adancirea transei hipnotice se realizeaz√£ prin intermediul diferitelor tehnici: reprezentarea unei monede sau a unei medalii care se scufund√£ usor in ap√£, aplicarea unor ‚Äúpase ‚ÄĚ lente deasupra corpului, plecand de la cap la bazin, timp de 15 minute sau mai mult (Hoareau, 1993), tehnica num√£r√£rii (Hartland, 1971), concentrarea pe propria respiratie, tehnica ‚Äútreptelor‚ÄĚ, a ‚Äě asencesorului ‚ÄĚ (atentie la fobii!) sau a ‚Äúcovorului zbur√£tor‚ÄĚ (pentru copii). O alt√£ tehnic√£ este cea a inductiei fractionate (Vogt) care const√£ in dehipnotiz√£ri si rehipnotiz√£ri succesive, tehnic√£ menit√£ s√£ antreneze o aprofundare a transei hipnotice, ajungandu-se la o veritabil√£ stare de letargie.

Starea de somnambulism nu este atins√£ decat in 3% pan√£ la 15% din cazuri. Acest aspect nu are prea mare important√£, deoarece este nevoie de o trans√£ usoar√£ sau medie pentru a obtine rezultate terapeutice. Este o idee preconceput√£ faptul c√£ doar o trans√£ hipnotic√£ prodund√£ ar putea s√£ antreneze schimb√£ri terapeutice majore. Asadar, efectele terapeutice nu se obtin in functie de profunzimea transei hipnotice.

in faza de adancire a transei hipnotice se administreaz√£ sugestiile terapeutice specifice pentru care a fost indus√£ hipnoza.

Tehnica sugestiilor directe este folosit√£ in hipnoza ‚Äú traditional√£‚ÄĚ. De exemplu, pentru o persoan√£ supraponderal√£, sugestia terapeutic√£ ar putea fi de tipul: ‚ÄúDe acum inainte, cand vei manca, te vei s√£tura foarte repede. Hrana iti va fi indiferent√£‚ÄĚ.

Sugestiile indirecte sunt sugestii deschise care au in vedere activarea resurselor interne inconstiente in scopul autoins√£n√£tosirii. Reluand exemplul, terapeutul ii poate sugera pacientului o situatie ‚Äú magic√£ ‚ÄĚ de genul: ‚Äúiti imaginezi cum treci prin usi din ce in ce mai stramte care iti provoac√£ subtierea corpului‚ÄĚ.

Dac√£ se impune o sondare mai adanc√£ a conflictelor interne ale pacientului, terapeutul poate utiliza, de pild√£, o tehnic√£ care are la baz√£ semnalizarea ideodinamic√£ cu ajutorul degetului (Erickson si Rossi, 1979). in aceast√£ procedur√£ hipnoanalitic√£ se stablilesc mai intai semnalele ideodinamice (ridicarea degetului ar√£t√£tor al mainii drepte pentru ‚Äú Da ‚ÄĚ si a degetului ar√£t√£tor al mainii stangi pentru ‚Äú Nu ‚ÄĚ). in timpul hipnozei, aceste misc√£ri inconstiente si involuntare vor constitui modalit√£ti de r√£spuns la intreb√£rile terapeutului: ‚ÄúInconstientul t√£u poate s√£ r√£spund√£ la inteb√£rile mele ridicand degetul ar√£t√£tor al mainii drepte sau stangi‚ÄĚ . Pacientul va fi intrebat in leg√£tur√£ cu originea conflictului s√£u, semnalele involuntare ajutandu-l s√£-si furnizeze r√£spunsul. Retr√£irea si reevaluarea experientelor conflictuale ii permit acestuia s√£ aib√£ imagini ale unui viitor in care problema sa nu mai exist√£.

Reluand exemplul, o persoan√£ supraponderal√£ poate descoperi prin intermediul acestei tehnici c√£ hrana devine un r√£spuns pozitiv la orice stare afectiv√£ negativ√£ pe care o tr√£ieste. De-a lungul terapiei, pacientul va inv√£ta s√£ se proiecteze in situatii in care renunt√£ s√£ mai m√£nance in exces, prin dezvoltarea unui reflex de liniste si calm.