Ce presupune prima sedinta de psihoterapie?

Daca doresti sa apelezi la un cabinet de consiliere psihologica si psihoterapie, terapeutul iti va prezenta regulile impuse de cadrul psihoterapeutic. Vor fi clarificate aspecte legate de confidentialitatea in psihoterapie, tehnicile si metodele utilizate, natura relatiei terapeutice, durata sedintelor, frecventa lor, pretul consultatiilor.

Fireste, nu esti obligat sa continui terapia dupa prima sedinta introductiva si poti intrerupe programul in orice moment. In mod obisnuit, terapeutul si clientul lucreaza din timp asupra etapei de incheiere a terapiei. Acest moment se stabileste in functie de gradul in care au fost atinse obiectivele terapeutice fixate anterior.

Psihoterapia necesita munca si efort sustinut atit din partea terapeutului, cit si din partea clientului! Terapeutul stabileste sarcini precise si clare (asa-numitele "teme pentru acasa") pe care clientul trebuie sa le indeplineasca intre sedintele de terapie. In masura in care aceste sarcini sunt indeplinite, progresele in terapie vor fi accelerate.