Autoterapie in rezolvarea problemelor conjugale

Va propun un program de autoterapie menit sa va ajute sa intrezariti mai bine solutia la dilema in care va gasiti. Inainte de a cere sfatul unui psiholog, incercati sa raspundeti cu onestitate si franchete la urmatorul set de intrebari:

 1. De fapt, ce vreau de la relatia mea actuala ? Care sunt zonele de nemultumire, de insatisfactie in relatia pe care o am in momentul de fata ? Stiu clar ce anume imi doresc de la partenerul meu ?
 2. Cum exprim ce anume vreau de la aceasta relatie ? Oare am deprinderile necesare de a-i comunica partenerului meu ce vreau si ce-mi doresc de la relatia noastra ?
 3. Pot sa apreciez daca partenerul meu aude ceea ce ii spun ? Este partenerul meu capabil sa raspunda nevoilor mele, sa inteleaga situatia din punctul meu de vedere ? Este partenerul meu capabil sa se schimbe ?
 4. Oare sunt constienta de faptul ca anumite comportamente ale mele pot contribui si ele la aparitia unor situatii conflictuale in relatia noastra ? Cat de mult contribui eu insami la crearea acestor situatii si cat de mult contribuie partenerul meu ? Pot discuta cu partenerul meu despre aceste situatii conflictuale ?
 5. Care sunt dorintele/ asteptarile mele prioritare de la o relatie si care sunt cele secundare ? Ce anume obtin de la o relatie care imi implineste aceste dorinte/ asteptari ? Oare nu astept prea mult de la o relatie ? Oare nu ma concentrez prea mult pe ceea ce nu am in relatia mea actuala si pierd din vedere tocmai ceea ce am in aceasta relatie ?
 6. Care sunt trasaturile unice si specifice ale comportamentului sexual masculin si feminin ?
 7. Care sunt modelele mele de relationare din copilarie cu care vin in actuala mea relatie ? Nu cumva am tendinta de a ma comporta cu partenerul meu in aceeasi maniera in care ma comportam cu mama/ tata/ alte persoane semnificative din trecutul meu ? Nu cumva am tendinta de a-l identifica pe partenerul meu cu una dintre aceste figuri semnificative din copilaria mea ?
 8. In ce mod vreau ca partenerul meu sa se schimbe ? In ce mod contribui eu insami la incapacitatea partenerului meu de a se schimba ? Cum anume contribui eu insami la aparitia diverselor situatii conflictuale (ma retrag in mine, stau suparata, izbucnesc in scandal etc.) ?
 9. Daca decid ca partenerul meu este incapabil sa se schimbe (punctul 3), ca actuala mea relatie nu imi satisface dorintele/ asteptarile mele prioritare (punctul 5) si ca nu exista o cale constructiva de a repara situatia, sunt capabila sa ma despart de partenerul meu ?
 10. Cum voi face fata separarii si cum voi aborda conflictul legat de ideea luarii unei decizii corecte ?
 11. Pot sa spun "La revedere"? Ce-mi mai doresc inca de la partenerul meu ?
 12. Sunt capabila sa fiu singura?
 13. Cum anume voi proceda pentru a ma implica intr-o noua relatie ?
 14. Cand voi intalni o alta persoana, cum voi fi capabila sa-mi dau seama daca va fi capabila sa-mi satisfaca dorintele/ asteptarile ? Oare nu voi repeta vechile mele modele comportamentale in relatiile ulterioare?